January 3, 2012

Doa Istikharah


Daripada Nabi saw, Baginda bersabda:

Apabila sesiapa daripada kalangan kamu diberatkan oleh sesuatu, maka hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (mengerjakan solat 2 rakaat dengan niat istikharah) yang selain daripada solat yang fardhu. 
Kemudian hendaklah dia berdoa:

"Ya Allah, aku beristikharahkan Engkau dengan ilmu-Mu dan aku juga memohon ketetapan dengan ketetapan yang bersandarkan kurniaan-Mu yang Maha Agung.
Engkaulah yang Maha Menetapkan sedangkan aku tidak mampu untuk menetapkan. Engkau Maha Mengetahui dan aku pula tidak mengetahui. Engkaulah Maha Mengetahui perkara-perkara yang tersembunyi.  
Ya Allah, jika pada ilmu-Mu sesungguhnya urusan ini adalah baik untukku pada agama, kehidupan dan kesudahan pada waktu ini dan akan datang, maka tetapkanlah ia untukku dan mudahkanlah ia bagiku. Kemudian berkatilah bagiku dalam pilihan ini. 
Dan andaikata pada ilmu-Mu sesungguhnya hal ini adalah buruk bagiku pada agama, kehidupan dan kesudahan pada waktu ini dan akan datang, maka hindarkanlah ia daripadaku dan hindarkanlah aku daripadanya. Tetapkanlah bagiku kebaikan dan jadikanlah aku redha dengannya."

(Sahih Al-Bukhari)

No comments:

Post a Comment